18 Ocak 2008 Cuma

Elmanın Faydaları


Meyvelerin Sultanı:

Kökeni Doğu Avrupâ'dır. Çok çeşidi
olan elma eski çağlardan beri bilinen bir
meyvedir. Tedavi edici özellikleri açısından
en eski yazarlar bile elma kürünü övmekteydi. Bu meyvede vitaminler, sindirilebilir şeker, bedenin dengesi için çok gerekli enzimler, temel asitler ve hayatın kendisi olan (potasyum, sodyum, kalsiyum magnezyum, fosfor gibi) madenler bulunmaktadır.

Elma, hemen her yerde yetişen, beyaz
veya pemhe çiçek açan, boyu değişik yük-
seklikte olan ağacın meyvesidir. Çeşitlı renk
te hoş kokulu bir meyvedir. Ekşi, tatlı, may-
hoş dan değişik tadlarda ve kımızıdan pem-
beye, sarıya kadar değişen renk tonlarıyla şi-
fa dolu bir meyvedir.

Günümüzün şifalı bitkiler uzmanı M. Messegue, 'Eğer bir tek ağacınız olacaksa, onun elma ağacı olmasını tercih edin. diyerek elmayı soframızdan eksik etmememizi tavsiye etmektedir.

Memleketimizde Golden, Sterkin, Misket Amasya, Gümüşhane, Niğde ve Ferik Elması gibi birçok çeşidi vardır.
Dünyada ise 5 binden fazla türü bulunmak-
tadır.

Taze ve kurusundan komposto, marme-
lat, pekmez, sirke, elma çayı gibi çok çeşitli
şekilleriyle halk arasında kullanılmaktadır.

Elmada neler var?

Bir orta boy elma (100 gr) 50 kaloridir.
Su 85.6 gr, protein 0.2 gr, yağ 0.3 gr, şeker
10 gr, lif 2 gr, potasyum 127 mğr, fosfor
13 mgr, magnezyum 8 mgr, kalsiyum 7
mgr, kükürt 4 mgr, sodyum 2 mgr bulunur.
Ayrıca A, B1, B2, PP, B5, B6, C, E vitamin-
leriyle çinko, iyot, kobalt, klor, silisyum ve çe-
şitli organik asitler mevcuttur.

Elma kalbi korur!

Meyvelerin sultanı diye bilinen elma bir-
çok derde deva olduğu gibi, kalbe de çok iyi
gelir. Çünkü elma kandaki kolesterol oranını
düşürür. Dalağın kan yapmasını sağlar. Çalı-
şırken devamlı olarak oturanlara, şişmanlara,
kanı fazla koyu olanlara elma son derece
faydalıdır.

Demir, C vitamini ile birleştiğinde organiz-
ma tarafından mümkün olduğunca iyi şe-
kilde emilir. Elmada her ikisi de olduğundan
demir eksikliğine bağlı kansızlıkta faydalıdır.

Kan şekerini düşürür!

Elma, şeker hastalarının ve kan şekerinin
yükselmesini istemeyen kişilerin tercih etme-
si gereken ilk meyvedir. Meyve şekeri (frük-
toz) ihtiva ettiği için kan şekerini yükseltmez.
Elma tansiyonu da düşürür. Yine elma-
nın güzel kokusu sayesinde sinirler gevşer,
insan rahatlar ve böylece tansiyon da düşer.

Zayıflamak için ideal

Elma kandaki şekeri geçici olarak yük-
selttiği için ve pektinler mideye doygunluk
verdiğinden kendimizivtok hissederiz. Eğer
diyet yapıyorsak, bol bol elma yememizde
fayda var. Böylece hem kilo vermiş, hem de
sağlıklı kalmış oluruz. Kısacası zayıflamak için
mükemmel bir meyvedir.









Elma nefesi rahatlatır!

İngiliz tıp dergisi Tho-
rax'da yayınlanan bir çalışma, haftada en az beş Elma yiyenlerin daha kolay nefes aldığını göstermektedir.

Bol taze meyve, özellikle elma yemekle akciğer kapasitesi artıyor. Hergün bir elma yiyenlerin
hiç elma yemeyenlerden daha fazla nefes
verebildiklerini gösterdi. Yani daha sağlıklı ol-
mak içn elma yemek gerekli.

Günde bir elma

Elma sindirimi kolay, bol C vitamini ihti-
va eden (özellikk kabuğuyla yenildiğinde) ve
şeker hastalarına bile tavsiye edilen düşük
kalorili bir meyvedir.

İngiltere'deki Milli Kanser ve tıp Araştır-
ma Merkezi'nin her gün elma yeme alışkan-
lığı olan 2 bin kişiyi kapsayan ve 77 yıl süren
araştırması elmanın (yanı sıra taze meyve-
nin) önemli faydasını gözler önüne serdi.
British Medical Journal adlı tıp dergisin-
de yayınlanan araştırma sonuçlarına göre
hergün başta elma olmak üzere taze meyve
yeme alışkanlığı olanlarda inme (felç) riski
böyle bir alışkanlığı bulunmayanlara oranla
yüzde 32 az.

Her gün bir elma yemek ayrıca kalp krizi
riskini yüzde 24 oranında düşürmektedir.
Elma ayrıca yüksek tansiyon, adele ağrı
ları, böbrek taşlarına karşı birebir. İdrar yolla-
rını açıyor, gastrit ve ülsere de iyi geliyor.
Yemeklerden sonra yenen elma, çoğu
zaman diş fırçalamak gibi etki yapar. Çünkü
elma çiğnenirken dişlerin arası çok iyi bir şe-
kilde temizlenir.

Yatmadan önce yenirse dişlerin beyaz
kalmasını sağlaması yanında yatıştırıcı etki-
sinden dolayı uykuyu kolaylaştırır, baş ağrısı-
na iyi gelir.

Protein, vitamin ve doğal kimyasallar sa-
yesinde sindirime yardımcı olur ve kolaylaştı-
rır. Bağırsak sorunu çeken kişiler için denge-
leyici ve normalleştirici bir besindir. Kabızlık
sorunu olanlara çok faydalıdır. Bağırsak kan-
serlerini önleyici etkisi vardır.

İçindeki C vitamini ve pektin her derde
devadır. Kolesterolü düşürür, sindirim siste-
mini düzenler, idrar yollarındaki problemlere
yardımcı olur.

Elma kürü yapmakla gut, böbrek, mesane
hastalıkları ve hemoroitte şifa elde edilir.

Elma yemek için 8 sebep

1-Sabahları hiçbir şey yemeden evvel el-
ma yendiğinde kanı temizler ve toksinleri at-
mayı sağlar.

2- Isırarak ve kabuğuyla yenirse dişleri
temizler ve diş etlerini güçlendirir.

3- Uykudan önce yenirse rahatlatır ve
kolay uyumayı sağlar.

4- Yeşil, hafif ekşi olanları mide bulantı-
larını önler.

5- Gastritten kaynaklanan yanmaları ha-
fifletir.

6 Kabuğuyla pişirildiğinde bağırsakları
çalıştırır ve yumuşatır.

7-Bal ekleyerek pişirildiğinde enerji verir.

8- Ortasına biraz marmelat ekleyip fırın-
da pişirildiğinde, özellikle rejim yapanların
tatlı yeme arzusunu giderir.

Elmanın özellikleri

- İçinde bulunan mineral tuzlar sayesin-
de idrar sökücü ve kanı temizleyici özelliği
vardır. Ayrıca ürik asite ve romatizmalara
karşı güçlendiricidir.
-Vitaminler ve mineral tuzlar aynı za-
manda enerji ve tazelik verir.
-A vitamininin varlığı solunum yollarını,
sinir sistemini, kan damarlarını ve cildi sağlıklı
tutar.
-Organik asitler sayesinde hem midenin
çalışma düzeni hızlanır, hem de gastrite kar-
şı mücadele verilir.
- İçindeki kükürt ve tanin sayesinde de-
zenfektandır ve bakterilere karşı korur.
- Sindirimi kolaylaştırdığı gibi kalbi de
güçlendirir..

Kaynak:http://www.davetci.com/bitki_elma.htm



Astımdan Korur

Annelerin gebelikleri sırasında tükettikleri yiyeceklerden, çocukların astıma yakalanmasında koruyucu etkiye sahip tek gıda elma.
Hamilelik sırasında annenin yediği elma, bebeği astımdan koruyor. Hollandalı ve İskoç bilim adamlarının gerçekleştirdiği araştırmada; annelerin gebelikleri sırasında tükettikleri yiyeceklerden, çocukların astıma yakalanmasında koruyucu etkiye sahip tek gıdanın elma olduğu tespit edildi.












Balık da faydalı

Thorax dergisinde yayımlanan araştırmada, anneleri haftada 4′ten fazla elma yiyen çocukların astıma yakalanma riskinin, haftada hiç ya da bir elma yiyen annelerin çocuklarından yüzde 53 daha az olduğu belirtildi. Araştırma ayrıca, hamilelik sırasında balık yemenin, çocuklarda egzamaya yakalanma olasılığını azalttığını gösterdi. Haftada bir kez ya da daha fazla balık tüketen gebelerin çocuklarında, diğerleriyle kıyaslandığında egzama riskinin yüzde 43 daha az olduğu açıklandı.

2 yorum:

Birgül dedi ki...

nasıl güzel duruyorlar elmalar.auşe mümkünse kırmızı kepek elma ikram et bana.tamammıı

yesildomates dedi ki...

bu elmenın ne kadar da faydası varmış ...canımbizi bilgilendirdiğin için teşk.artık budan sonra günde bir elma...:))

öpyüm..iyi hafta sonları dilerim..